Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
Starta eller stoppa snurran

Detta är Havsmiljöinstitutet

Havsmiljöinstitutet arbetar för att ge en samlad och forskningsbaserad bild av hur havet mår runt Sveriges kuster. Vi analyserar och sammanställer vetenskaplig kunskap för att öka förståelsen om havsmiljöproblemen och vad vi kan göra åt dem. Inom institutet samverkar Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet för att bistå myndigheter och andra aktörer inom havsmiljöområdet med vetenskaplig kompetens.

Den marina forskningen har breddats och omfattar idag inte bara naturvetenskap, utan även flera discipliner som beskriver hur samhällets inverkan på havsmiljön ser ut. Så gott som alla de hot vi ser mot havet kan spåras tillbaka till människans sätt att leva. För att kunna utforma åtgärder för nödvändiga omställningar, som kan leda till en bättre havsmiljö, krävs analyser och synteser som överskrider ämnesgränserna. Inom Havsmiljöinstitutet arbetar forskare från ett flertal discipliner inom samhällsvetenskap, naturvetenskap och teknik.

Havsmiljöinstitutet ploggar i Almedalen!

Gör en insats för havet: kom och plogga – plocka skräp och jogga! Plogga är ett sätt att förändra människors beteende och uppmärksamma problemet med nedskräpning.

Havsmiljöinstitutet arbetar sedan tidigare med plastens påverkar på havet ur ett vetenskapligt perspektiv. För att belysa frågan mer vardagsnära, kommer institutet att ”Plogga för havet” under Almedalsveckan.

”Plogga för havet” kommer att genomföras tisdag 4/7–fredag 7/7 kl 08.00–08.45. Samling framför stora scenen i Almedalsparken. Alla är välkomna att delta och på detta sätt förena nytta med nytta (och nöje)!

Läs mer om "Plogga för havet"

Matens betydelse för havets hälsa

Mat är en av de viktigaste faktorerna bakom övergödning och syrebrist i havet. I västvärlden äter vi mer protein än vi behöver och ju mer vi äter desto mer näringsämnen läcker ut i havet. Vi behöver ändra våra matvanor för att vända utvecklingen och det finns det många som kan göra mer för att det ska hända. Däribland politiker, mataffärer, TV-kockar och mattidningar.

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2017-06-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?