Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Havsmiljöinstitutet
Almedalen 2019

Havsmiljöinstitutet är på plats under Almedalsveckan för att sätta fokus på havsfrågor. Tillsammans med våra samarbetspartners lyfter vi viktiga frågor genom flera egna seminarier och medverkar även i andra arrangörers seminarier och paneldebatter. Östersjötorskens framtid, fritidsbåtars miljöpåverkan och laxens ohälsa är några av våra totalt tolv publika evenemang.

Ett hav av möjligheter – en heldag tillägnad havet:

Tillsammans med Göteborgs universitet och maritima klustret i Västsverige arrangerar Havsmiljöinstitutet en heldag för att diskutera aktuella havsfrågor och möjligheter att använda havets resurser på ett hållbart sätt. Intressanta seminarier och paneldebatter varvas med en utställning som rymmer både akvarier och maritim verkstad samt lunchmingel.

När: Tisdag 2 juli, mellan kl. 9.00 – 16.00 på Fenomenalen science center, Skeppsbron 6.

Dagen rymmer bland annat seminarierna:

Varför mår laxen dåligt – och vad kan vi göra åt det?

De senaste åren har det rapporterats om döda, sjuka och försvagade laxar från många av Sveriges älvar. Sjukdomsproblem och dödlighet varierar mellan bestånd och från år till år. Vid seminariet diskuterar experter och förvaltning den komplexa frågan och ger den kunskap som finns kring miljö- och hälsobetingad dödlighet bland laxar. Vi samtalar om de konkreta åtgärder för bevarande och restaurering av laxbestånden och deras livsmiljöer som genomförs idag och hur vi går vidare för att få ett hållbart bestånd.

När: 10.00 – 10.45

Fritidsbåtars miljöpåverkan – och vägen mot ett hållbart båtliv

Sverige är ett av de mest fritidsbåtstäta länderna i världen. De flesta som vistas ute på havet gör detta för naturupplevelsen och värnar en god havsmiljö. Samtidigt ger brukandet av fritidsbåtar, med tillhörande infrastruktur som hamnar och bryggor, en betydande miljöpåverkan. En ny rapport från bland andra Havsmiljöinstitutet visar att den kumulativa påverkan från fritidsbåtar längs Sveriges kuster är större än vi tidigare trott samt att exploateringen för bryggor och marinor hela tiden ökar. Vid seminariet presenteras nya forskningsresultat om hur fritidsbåtar och småskalig exploatering längs kusten påverkar havsmiljön. Därefter bjuder vi in till en paneldiskussion om vilka möjligheter det finns för att skapa ett hållbart båtliv, lösningar i form av nya sätt att använda och förvara fritidsbåtar på och åtgärder för att hantera avgasutsläpp, muddermassor, buller och skadliga båtbottenfärger.

När: 11.00 – 11.45

Vad krävs för ett livskraftigt och expanderande hållbart vattenbruk?

Entreprenörer som vill utöka och utveckla hållbart vattenbruk i Sverige tampas med stelbenta regelverk och långdragna tillståndsprocesser. Vad behöver förändras för att möjliggöra en framtid med odling av näringsriktigt och god mat genom ett hållbart vattenbruk? Välkommen till en diskussion om vad som krävs för att lösa situationen.

När: 14.15 – 14.45

Östersjötorskens svanesång – hot, orsaker och lösningar

Tillsammans med Stockholms universitets Östersjöcentrum håller Havsmiljöinstitutet i ett seminarie om den hotade Östersjötorsken. Alternativa förklaringar till dess låga produktivitet varvas med en diskussion kring hur vi bäst ska förvalta våra naturresurser när kunskapsunderlaget är bristfälligt.

När: Onsdag 3 juli, 13.15 – 14.00

Östersjölaxens framtid – en utmaning för forskning, rådgivning och förvaltning

2019 är laxens år och tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten, Sportfiskarna, SLU Aqua och Göteborgs universitet håller Havsmiljöinstitutet i ytterligare ett seminarie om de utmaningar Östersjölaxen står inför. I och med försämrad hälsa och ökad dödlighet på grund av miljöförändringar i Östersjön behöver forskning, rådgivning och förvaltning av laxbestånden förändras, men hur? Forskare, förvaltare och intresseorganisationer diskuterar.

När: Måndag 1 juli, 08.45 – 09.30.

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2019-06-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?