Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Effekter av fritidsbåtar på grunda kustekosystem

Nyhet: 2019-06-26

Småbåtar påverkar undervattensmiljön mer än vad vi trott och de negativa effekterna ökar ju fortare båtarna kör. Detta är några av de många slutsatser som avslöjas i Havsmiljöinstitutets omfattande fritidsbåtsrapport.

Fritidsbåtar har en betydande miljöpåverkan på våra hav, framförallt i kustnära områden där påverkan ständigt ökar. Bottenfärger läcker tungmetaller i småbåts- och naturhamnar. Bryggor bidrar till att viktiga ålgräsängar minskar och svallvågor och avgaser påverkar och försämrar den marina livsmiljön. I höst släpper Havsmiljöinstitutet den omfattande rapporten Effekter av fritidsbåtar på grunda kustekosystem om hur brukandet av Fritidsbåtar påverkar havsmiljön. I rapporten vill vi ta reda på hur omfattande denna påverkan är och vilka möjligheter som finns för att göra det svenska båtlivet mer hållbart.

Idag finns uppskattningsvis cirka 760 000 fritidsbåtar i Sverige, vilket är gör oss till det tredje fritidsbåtstäta landet i världen. Var tredje svensk äger en småbåt. En huvudorsak till att båtlivet ger upphov till allvarlig påverkan på kustmiljön är att en stor majoritet av alla bryggor och småbåtshamnar är placerade i grunda, vågskyddade områden med sand- och lerbottnar. Dessa områden är en viktig miljö för havets undervattensängar, till exempel ålgräs, och utgör viktiga lek- och uppväxtområden för många olika fiskarter. De tillhör därmed kustens mest produktiva och värdefulla miljöer. Dessa grunda skyddade miljöer är mycket känsliga för störningar, i form av buller, strömningar eller skuggning. Beräkningar visar att nästan 20 procent av dessa grunda kustmiljöer längs Sveriges kuster idag är negativt påverkade av bryggor och trafik orsakade av fritidsbåtar.

Vägen mot ett hållbart båtliv

Men det finns lösningar och möjligheter för ett mer miljövänligt båtliv. Havsmiljöinstitutets rapport redogör för en rad åtgärder som skulle främja ett hållbart båtbruk, till exempel landförvaring av fritidsbåtar även under sommarhalvåret, sänkt hastighet för båtar i känsliga kustmiljöer och genom miljövänlig teknik som elmotorer.

Rapporten Effekter av fritidsbåtar på grunda kustekosystem ges ut av Havsmiljöinstitutet i september 2019. Bakom rapporten står experter inom olika områden och dess syfte är att sammanställa information om miljöeffekter från fritidsbåtar, som stöd för den marina förvaltningen.

Kontakt: per.moksnes@havsmiljoinstitutet.se

Läs sammanfattning av rapporten >>

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2019-05-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?