Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Havsmiljöinstitutet får Sweboats Miljöpris 2020

Nyhet: 2020-01-31

 

För det viktiga och gedigna arbetet med att kartlägga fritidsbåtars miljöpåverkan och sprida kunskapen vidare till bransch, beslutsfattare och allmänhet, tilldelas Havsmiljöinstitutet Sweboats årliga miljöpris.

På Båtmässan i Göteborg den 31 januari mottog Per-Olav Moksnes och Ida Wendt från Havsmiljöinstitutets fritidsbåtsgrupp, tillsammans med föreståndare Kajsa Tönnesson, Sweboats årliga miljöpris på 25 000 kronor.

Båtbranchens riksorganisation, Sweboat, vill aktivt medverka till att minska och begränsa båtlivets avtryck i miljön och uppmuntra och samverka med experter på området. Havsmiljöinstitutet får priset "för det oerhört viktiga arbetet med forskning på fritidsbåtars klimatpåverkan, som ger omvärlden och oss som bransch korrekta fakta och kunskaper."

Det fleråriga projektet med att sammanställa kunskap om fritidsbåtars miljöpåverkan resulterade i rapporten Effekter av fritidsbåtar på grunda kustekosystem i Sverige, som släpptes i oktober 2019. Rapporten har författats av experter inom en rad olika områden och ger en samlad bild av den totala effekten som småbåtar har på den marina miljön. Syftet med rapporten är att ge vetenskaplig kunskap för att underlätta utvecklingen av en hållbar marin förvaltning och bidra med lösningar till båtägare för ett mer hållbart båtliv.

 

AV: Lovisa Ganslandt

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2019-05-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?