Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ny bok om havsplaneringens möjligheter, utmaningar och framtid

Nyhet: 2019-01-30

Havsmiljöinstitutets Andrea Morf är en av författarna bakom nyutkomna Maritime spatial planning - past, present, future. Boken resonerar kring havsplaneringens möjligheter, utmaningar och den pågående utvecklingen av både nyttjande och planering i Europa och globalt.
 

Fysisk planering till havs, så kallad havsplanering, är ett verktyg för att främja en effektiv och hållbar användning av havet. I juli 2014 antog Europaparlamentet ett direktiv för att skapa gemensamma ramar för havsplanering. Varje EU-land ska fritt kunna planera sin havsverksamhet, men den lokala, regionala och nationella planeringen för de gemensamma havsområdena samordnas med gemensamma minimikrav.

Maritime spatial planning är den första bok som ger en övergripande helhetsbild över planering till havs och befinner sig någonstans mellan teori och praktik. Boken samlar tvärvetenskaplig forskning, reflekterar över havsplaneringens historia, dagsaktuell tillämpning och blickar även mot framtida användningsområden. Medförfattarna har granskat havsplanering i en rad olika geografiska områden och även ur perspektiv som geografi, stadsplanering, naturvetenskap, samhällsvetenskap och utbildning. Boken reflekterar också över de kritiska röster som har höjts mot havsplanering.

Andrea Morf och forskarkollegorna Michael Kull, Joanna Piwowarczyk och Kira Gee, tar i sitt kapitel, Mot en deltagandestege för havsplanering, avstamp i behovet av att utveckla och jämföra deltagandet av havets intressenter i havsplanering, både inom och mellan länder. Detta för att främja samverkan och samförståndet i delade havsområden. Kapitelförfattarna menar att där utförande och planeringspraxis utvecklas snabbt, befinner sig deltagandet och samarbetet över gränser fortfarande i ett tidigt skede. Kapitlet presenterar ett ramverk för att analysera och jämföra deltagande och grundar sig i både teoretiska reflektioner och resultat från olika forsknings- och utvecklingsprojekt, inte minst BONUS BaltSpace och EU-finansierade Baltic SCOPE.

Maritime spatial planning är en innovativ och banbrytande bok om havsplanering. En gedigen granskning som på samma gång erbjuder reflektion. Boken riktar sig främst till lärare, studenter och de som arbetar med havsmiljö- och samhällsplaneringsfrågor.

Bokens utgivare Jacek Zaucha är professor i ekonomi vid universitet i Gdánsk, Polen. Han har lång erfarenhet inom havsplanering och leder för tillfället en grupp som förbereder planering i polska vatten.
Bokens andra utgivare och medförfattare Kira Gee arbetar vid Centrum för material- och kustforskning i Geesthacht, Tyskland. Hon har varit involverad i forskning och praxis inom havsplanering i över 20 år och har deltagit i flertalet nationella och internationella projekt.
 

Ladda ner boken som pdf

 

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2019-05-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://www.havsmiljoinstitutet.se/publikationer/aktuellt/nyheterdetalj//ny-bok-om-havsplaneringens-mojligheter--utmaningar-och-framtid-.cid1614820
Utskriftsdatum: 2019-11-18