Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sjöfarten kring Sverige och dess påverkan på havsmiljön

Att trafik påverkar miljön är känt. Men vilka samband det finns mellan den kommersiella sjöfarten och havsmiljön är inte lika välkänt. Hur hänger det hela ihop? Och går det att förändra sjöfartens miljöpåverkan?

Det här är komplexa frågor som är svåra att besvara. Det finns visserligen redan ett stort utbud av rapporter om sjöfart och om havsmiljö från forskare, sjöfartssektor, myndigheter med flera, men det är besvärligt att knyta ihop trådarna för att få fram vad som egentligen är relevant. Samtidigt är tillgängligheten av regelbundet insamlad statistik begränsad, vilket gör det svårt att veta vad som gäller här och nu.

Ambitionen med den här rapporten är att presentera det aktuella kunskapsläget om den internationella kommersiella sjöfartens påverkan på havsmiljön i Östersjön och Västerhavet. Ett tiotal av Sveriges experter på sjöfart och havsmiljö har bidragit med sin kunskap för att ge en översikt och klargöra vad som är viktiga effekter och vad som har mindre betydelse i praktiken. 

Rapporten inleds med en presentation i text och siffror av den sjöfart som trafikerar Östersjön och Västerhavet. Därefter beskrivs hur sjöfarten påverkar havsmiljön. Rapporten avslutas med ett avsnitt om vem och vad som kan minska sjöfartens miljöbelastning på haven runt Sverige. 

Publikationen är populärvetenskapligt skriven och riktar sig till dig som är intresserad av, eller arbetar med sjöfart och miljö. 

Titel: Sjöfarten kring Sverige och dess påverkan på havsmiljön

Författare: Eva-Lotta Sundblad, Havsmiljöinstitutet; Anders Grimvall, Havsmiljöinstitutet; Kjell Larsson, Sjöfartshögskolan, Linnéuniversitetet; Ida-Maja Hassellöv, Chalmers tekniska högskola; Stefan Anderberg, Linköpings universitet; Ida Wendt, Umeå universitet och Havsmiljöinstitutet; Peter Sigray Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI; Mathias Andersson, Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI; Lena Granhag, Chalmers Tekniska Högskola; Erland Lettevall, Havs- och vattenmyndigheten; Erik Fridell, IVL Svenska miljöinstitutet; Jessica Hjerpe Olausson, Havs- och vattenmyndigheten; Johan Woxenius, Handelshögskolan, Göteborgs universitet.

Antal sidor: 28 sidor

Publicerad: 27 juni 2014

Ladda ner rapporten som pdf:

Sjöfarten kring Sverige och dess påverkan på havsmiljön
Beställ ett eller flera ex av rapporten i pappersformat här


Ladda ner de olika artiklarna i rapporten:

Intensiv trafik i haven runt Sverige

Även lite olja kan göra stor skada i havsmiljön

Hamnarna rustas för fartygens avloppsvatten

Giftiga bottenfärger skadar flora och fauna i havet

Buller stör fiskarnas naturliga beteende

Främmande arter kan rubba balansen i ekosystemen

Farten viktig faktor för att minska koldioxidutsläppen

Oroande prognos för utsläpp av kväveoxider

Svavelutsläpp hot mot hälsan och havsmiljön

Vem styr över sjöfartens påverkan på havsmiljön?

 

Beställ rapporten!

Fyll i beställningsformuläret så skickar vi rapporten "Sjöfarten kring Sverige och dess påverkan på havsmiljön" till dig eller din organisation.

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2014-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?