Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Västerhavet 2013

Ängar av ålgräs är en av havsbottens viktigaste miljöer och flera av artiklar i Västerhavet 2013 handlar om ålgräs på ett eller annat sätt.

Dessvärre har övergödning och exploatering gjort att ålgräsets utbredning har minskat dramatiskt i Västerhavet, och många av förlusterna går aldrig att reparera.

Ålgräsängarnas unika roll på grunda mjukbottnar gynnar inte bara de växter och djur som lever där. En ålgräsäng stabiliserar också bottensedimentet och tar upp partiklar och näringsämnen ur vattnet, vilket förbättrar vattenkvaliteten och minskar effekterna av övergödningen.

I Västerhavet 2013 kan du läsa om hur forskare och myndigheter utmed Västerhavskusten jobbar för att få en bild av hur mycket ålgräs vi har kvar, hur vi kan skydda det och till viss del även restaurera förstörda
ängar.

I andra artiklar kan du läsa om hur det egentligen går till när fiskekvoter sätts, om hur man försöker återskapa utrotade torskbestånd i Bohusläns fjordar, vad vi kan förvänta oss av havsnivån i ett varmare västkustklimat och hur vädret och näringssituationen i havet var under förra året. Bland mycket annat.

Ladda ner Västerhavet 2013

Västerhavet 2013 som pdf

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2020-05-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?