Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Västerhavet 2014

Tema: Nedskräpning av havet

Det som en gång var en resurs är idag ett problem för alla, både människor och djur. Mängden skräp i havet ökar och stränderna på västkusten fylls av plast, ett material som bara funnits i vårt samhälle i drygt en generation. Västerhavet 2014 – aktuellt om miljön i Skagerrak, Kattegatt och Öresund – tittar närmare på nedskräpningen i havet. Hur kommer skräpet till våra stränder? Vad ställer det till med, på land och i vattnet? Och inte minst, vem ska ta ansvar och städa upp?

Havsströmmarna bidrar mycket till att västkusten är så hårt drabbad av nedskräpning. Flera havsströmmar, som för med sig skräp, möts i Kattegatt och strömmar sedan upp längs västkusten. Konsekvensen är att över 80 procent av det som hittas på stränderna är plast, eftersom det flyter. Västsveriges kustremsa blir därför en form av soptipp för hela Nordsjön, till förtret för kustkommunerna som ensamma får stå för städnotan.

Men allt skräp är inte synligt. På land producerar vi en hel del skräp av mikroskopisk storlek, som sköljs ut via avloppet. Detta har lett till att havsvattnet numera liknar en tunn buljong, med små skräppartiklar fördelade i hela vattenmassan. Forskning tyder på att dessa små partiklar kan transportera miljögifter in i filtrerande djur och vidare upp i näringskedjan.

I Västerhavet 2014 kan du också läsa om hur man bäst tar hand om oljeolyckor som drabbar kusten, hur vi kan behandla våra båtbottnar utan att använda giftig färg och hur vi kan planera för ett hållbart nyttjande av havet – genom en blå översiktsplan. Du får också en inblick i djurlivet på Hallands bottnar och varför havsdjurens fritt simmande larver ställer höga krav på kunskap hos den som ska planera för marina skyddsområden till havs.

Rapporten Västerhavet 2014 ges ut av Kontaktgrupp Hav, ett nätverk för forskningsinstitutioner, myndigheter och fristående organisationer som arbetar med havsmiljöfrågor i Skagerrak, Kattegatt och Öresund. I nätverket ingår marin expertis från Havsmiljöinstitutet, Havs- och vattenmyndigheten, SLU, SMHI, Bohuskustens vattenvårdsförbund och länsstyrelserna i Västra Götaland, Halland och Skåne län.

Vi har dessvärre inte kvar några Västerhavet 2014 att beställa som papperstidning. Men det går bra att ladda ner tidningen som pdf här till höger.

Västerhavet 2014

Ladda ner Västerhavet 2014

Västerhavet 2014 som pdf

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2015-08-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?