Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Västerhavet 2017

TEMA: FRAMTIDENS UTMANINGAR

Under sommarhalvåret ökar mängden människor och båtar utmed Västerhavets kust mångfalt. Effekterna av våra fritidsvanor börjar ge tydliga tecken i havet. Bryggor och marinor skuggar stora ytor och drabbar de redan hotade ålgräsängarna. Båtarnas avgaser lämnar avtryck i form av gifter, både i djur på havsbotten. Dessutom innebär båtbottenfärgerna stora problem i vattenmiljön, men också med förorenade massor på hamnarnas uppläggningsplatser.

Framtidens utmaningar för havet kretsar kring flera stora frågor som fiske, klimatförändringar, övergödning, skräp och minskad biologisk mångfald. Men allt oftare landar diskussionen i våra båtvanor, eftersom flera av problemen i havet kan kopplas till båtar och bryggor. En tidigare förbisedd faktor är avgaserna från alla fritidsbåtar. I ett nytt projekt används musslor, ostron och bottensediment i Sannäsfjorden och i Grebbestad för att studera spridningen av miljögifter från båtavgaser till den marina miljön, och därmed till djur som vi gärna plockar upp och äter.

En annan aspekt som forskarna nu uppmärksammar är de enorma arealer ålgräsbottnar som skuggas av bryggor och marinor. Ålgräsets utbredning har redan minskat kraftigt sedan 1980-talet. Eftersom ålgräs behöver mycket ljus innebär ett ökande antal bryggor och marinor i grunda vikar ett problem för kvarvarande ålgräs. Beräkningar visar att en yta av ca 480 hektar ålgräsbottnar påverkas negativt av skuggning i Västra Götalands län. Slutsatsen är att vi behöver se över våra båtvanor, både för att förhindra att ännu större ytor tas i anspråk av båtar och bryggor, men också för att spridning av bottenfärg och avgaser måste begränsas.

Västerhavet 2017 har temat ”Framtidens utmaningar”, där trycket mot kusten lyfts som en av de viktigaste. Både havsplanering och ekosystembaserad fiskförvaltning kommer att vara viktiga verktyg i framtiden. Havsnivån kommer att stiga till följd av klimatförändringar. Men framtiden innebär också nya möjligheter. Läs om hur dna-analyser kan ge oss säkra och relativt billiga svar på vilka organismer som finns i ett område. Eller hur publika akvarier och andra aktiviteter kan inspirera oss till ett mer hållbart förhållningssätt till havet.
 

Ladda ner som pdf

Läs pressmeddelande

Läs Västerhavet 2017 direkt på skärmen
 

Ladda ner Västerhavet 2017

Ladda ner som pdf

Blädderbar version

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2017-05-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?