Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Analys och syntes för ekosystembaserad förvaltning

I Sverige och flera andra länder finns en tydlig ambition att genomföra en ekosystembaserad förvaltning (EBF) av havet. I arbetet med att tillämpa EU:s ramdirektiv för vatten och Havsmiljödirektivet har EBF upphöjts till ledstjärna.

EBF innebär att förvaltningen ska präglas av en helhetssyn på bevarande och hållbart nyttjande av de marina ekosystemen. Hänsyn ska tas till att olika näringsnivåer och arter i ett ekosystem påverkar varandra och att samspelet mellan människa och miljö ofta spänner över flera sektorer i samhället. För att EBF ska få acceptans ska den även präglas av transparens och ett aktivt deltagande av många intressenter samt ha förmåga att ta till sig nya förutsättningar och ny kunskap.

De många kraven på EBF innebär att den måste byggas på ett kunskapsunderlag som har både bredd och djup. Utveckling av åtgärder för en bättre havsmiljö kräver inte bara kunskap om de marina ekosystemens struktur, funktion och återhämtningsförmåga utan också kunskap om havsmiljöns sociala och ekonomiska betydelse för människan och hur olika verksamheter och aktörer i samhället kan bidra till att utveckla en mer effektiv havsmiljöförvaltning.

Havsmiljöinstitutets arbete med att ta fram kunskapsunderlag för EBF bygger på att analyser och synteser av havsmiljödata skapar värdefull information. En viktig framgångsfaktor för EBF är även kunskapsdelning. I samtliga fall eftersträvas att ge plats för mång- eller tvärvetenskapliga perspektiv.

Fyra fokusområden

Arbetet med Analys och syntes för ekosystembaserad förvaltning bedrivs inom fyra fokusområden:

Bedömning av havets tillstånd och fördjupad miljöanalys

Ansvarig: Jan Albertsson

Samhällets koppling till havsmiljön

Ansvarig: Eva-Lotta Sundblad

Historisk kunskap om havet som grund för EBF

Ansvarig: Henrik Svedäng

Utvärdering av åtgärder för en god havsmiljö

Ansvarig: Ulla Li Zweifel

Verksamheten inom respektive fokusområde fastställs för ett år i taget i Havsmiljöinstitutets verksamhetsplan.

Fast personal och externa experter

Respektive fokusområde leds främst av personer som arbetar inom Havsmiljöinstitutet, men kompletteras med externa experter från miljöförvaltning och universitet.

Kontakt

Ta gärna direkt kontakt med programmets koordinator eller någon av de ansvariga för arbetsgrupperna om du har frågor.
E-post: förnamn.efternamn@havsmiljoinstitutet.se

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2021-08-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?