BALTSPACE är ett internationellt och tvärvetenskapligt forskningsprojektet om havsplanering i Östersjöområdet. Projektet pågår mellan 2015 och 2018 och kompletterar andra havsplaneringsprojekt i regionen. Syftet är att visa de utmaningar och möjligheter som ligger i planeringsarbetet.
Havsplanering är en process som försiggår på flera plan. Det beror bland annat på att många olika aktörer, sektorer och förvaltningsområden berörs. För att nå ett effektiv och hållbar planering behöver de olika områdena integreras, det vill säga länkas ihop med, och avvägas mot varandra.
Forskarna inom projektet BALTSPACE har arbetat med att öka kunskapen om hur man ska agera för att lyckas med en gränsöverskridande havsplanering som spänner över olika politikområden och sektorer, som tar hänsyn till olika intressenter och som dessutom tar vara på all den kunskap som de olika aktörerna besitter.
Havsmiljöinstitutet har tillsammans med andra universitet och institut varit en aktiv part i projektet. För mer information kontakta andrea.morf@havsmiljoinstitutet.se.
Det internationella och tvärvetenskapliga projektet BALTSPACE inleddes i april 2015 och avslutades i mars 2018. Målet har varit att utveckla forskningsbaserade råd till planerare, beslutsfattare och andra intressenter gällande havsplanering.
Havsplaneringen är en process där man behöver göra avvägningar och länka mellan olika områden, till exempel:
Inom BALTSPACE har forskarna arbetat med att fördjupa förståelsen för fyra olika dimensioner att integrera i a) gränsöverskridande, b) politikområden och sektorer, c) intressenter, d) kunskapstyper.
Ett analytiskt ramverk kring dessa fyra dimensioner har utvecklats inom projektet Baltspace. Utifrån det har fem fallstudier av kust- och havsplanering på olika nivåer genomförts, med genomlysning av hur utmaningar hanteras och möjligheter skapas för att integrera. Som ett tredje steg har forskarna testat ett antal arbetsmetoder och verktyg, för att kartlägga deras kapacitet att främja integration i kust- och havsplanering.
Havsmiljöinstitutet har varit en aktiv part i projektet, bland annat i:
Projektet har finansierats inom ramen för Östersjöprogrammet BONUS som samfinansierats av EU och Östersjöländernas forskningsfinansiärer inklusive Formas.