Nätverksträff: Allt du inte redan visste om tång, alger och lite till | Swedish Institute for the Marine Environment
Image
Alger under ytan
Photo: Shutterstock
Breadcrumb

Nätverksträff: Allt du inte redan visste om tång, alger och lite till

En tisdag i slutet av mars delade tångfantasterna Ellen Schagerström och Angela Wulff, båda från Göteborgs universitet, med sig av sin djupa och breda kunskap om alger i alla dess former.

Vi fick lära oss om brunalger, grönalger, rödalger och mikroalger. Även en och annan cyanobakterie slank med. Vilken ljusvåglängd som når djupast ned under ytan och kan fångas upp av algerna och hur det tillsammans med konkurrens styr vilka alger som lever var. Varför vissa är gröna, medan andra är bruna fick vi också veta. 

Angela visade fina bilder på kiselalger som kan vara oerhört vackra, men som också kan växa väldigt tätt på större alger och till och med kväva dem. Ellen gav många kulinariska tips om hur tång bäst tillagas, men tyckte inte att man skulle gödsla sitt grönsaksland med för mycket tång. Lite går bra, men tång kan ta upp giftiga ämnen från det omgivande vattnet som i sin tur kan tas upp av grödan.

Under gruppdiskussionerna kom flera tips på vilka arter som är bra att arbeta med i pedagogiska sammanhang. Kloka tankar vädrades också om att det är viktigt att ta hänsyn även i havet när man exempelvis vill samla in tång för undervisning och experiment. För att få tång att överleva en längre tid i akvarier måste vattnet vara i rörelse. En av deltagarna tipsade om en bra pump för ändamålet.

Ta del av föreläsningen och dokumentationen med länktips från gruppdiskussionerna under menyn till höger. Om du vill se föreläsningen textad går det bra men då den är automatisk så kan vissa mindre felaktigheter förekomma.

Navigate to video: Tångtisdag
Video (29:55)
Tångtisdag