Almedalen 2025: Vilka möjligheter har Sverige att skydda havet från farliga utsläpp av skrubbervatten? | Havsmiljöinstitutet
Länkstig

Almedalen 2025: Vilka möjligheter har Sverige att skydda havet från farliga utsläpp av skrubbervatten?

Publicerad

Utsläpp från fartyg som tvättar rökgaser med hjälp av öppna skrubbrar skadar marin miljö och antalet fartyg med skrubbrar ökar globalt. Från och med den 1 juli 2025 träder förbud om utsläpp i kraft, men bara inom svenskt sjöterritorium. Under årets Almedalsvecka lyfte Havsmiljöinstitutet frågan om Sverige kan bidra till att stoppa de skadliga utsläppen från skrubbrar även i andra vatten?

I många havsområden är det förbjudet för fartyg att släppa ut svavelhaltiga avgaser som uppkommer när fartygen använder tjockolja som bränsle. Istället för att byta till ett dyrare bränsle med lägre svavelhalt, installerar många fartyg skrubbrar som tvättar rökgaserna. Detta åtgärdar inte problemet, utan flyttar endast de miljöskadliga utsläppen från luften till vattnet. Utsläppen är negativa för havsmiljön på flera sätt och globalt ökar antalet fartyg som installerar skrubbrar. Sverige har tagit beslut att förbjuda utsläpp från öppna fartyggsskrubbrar inom svenskt territorialvatten från och med den 1 juli 2025. Danmark och Finland har tagit liknande beslut. Men beslutet innebär begränsningar; det handlar enbart om förbud mot utsläpp från öppna fartygsskrubbrar och det svenska territorialvattnet sträcker sig enbart cirka två landmil ut från kusten. Så vad kan Sverige göra för att stoppa de skadliga utsläppen i ännu större utsträckning?

Under seminariet framfördes det praktiska problemet att Sverige har begränsat handlingsutrymme att kontrollera efterlevnaden av ett skrubberförbud när ett fartyg under främmande flagg passerar genom vår ekonomiska zon. Däremot kan detta hanteras genom regional samordning. Om länder i Östersjöområdet eller inom EU enas om ett gemensamt och strikt regelverk, ökar möjligheterna att säkerställa att ett förbud efterlevs i praktiken.

Se vidare argument och diskussion om hur Sverige kan bidra till att begränsa de skadliga utsläppen av skrubbervatten globalt, med perspektiv från forskning, förvaltning, politik och näring.

>> Se inspelningen från seminariet här 

>> Se fler inspelningar från nätverket Östersjödagarnas seminarier under Almedalen 2025 

 

Medverkande
  • David Langlet, Uppsala universitet
  • Ida-Maja Hassellöv, Chalmers
  • Karin Almlöf, Transportstyrelsen
  • Jonatan Tholin, Kustbevakningen
  • Niklas Blomqvist, Walleniusrederierna
  • Joanna Lewerentz, Riksdagsledamot (M), Suppleant Miljö- och jordbruksutskottet
  • Kajsa Tönnesson (moderator), Havsmiljöinstitutet