Ny säsong för Livet i havet | Havsmiljöinstitutet
Länkstig

Ny säsong för Livet i havet

Publicerad

Fjäderslick, bägarkorall och långfingrad tångräka. Våra svenska havsområden är fulla av spännande arter, en del välbekanta och andra mindre kända. Vill du veta mer om djuret eller växten du stöter på i sommar, deras livsmiljöer eller om de är sällsynta eller ej, finns svaren i den digitala fälthandboken Livet i havet, som drivs inom samarbetet Havsmiljöinstitutet.

Med ännu fler arter i katalogen, spännande quiz där du testar dina artkunskaper och förbättrad sökfunktion där du smidigt söker arter i Sveriges olika län lanseras nu Nya Livet i havet. Den digitala fälthandboken finns både som hemsida och app - men är inte längre en vanlig app utan en så kallad PWA, (Progressive Web Application). Det betyder att app och hemsida är en direkt spegling av varandra, så när webbsidan uppdateras gör även appen det automatiskt. Denna förbättring gör också att Livet i havet fungerar ännu bättre offline, vilket ju ofta är fallet på sommaren, ute till havs, vid strandkanten eller på den där klipphällen.

Som digital fälthandbok presenterar Livet i havet över 450 arter i svenska havsområden, från Bottniska viken i norr till södra Östersjön, upp längs västkusten till norska gränsen. Den är till för alla som vistas vid och på havet och är intresserade av livet under ytan. Den passar även utmärkt för skolor och naturrum och laddas enkelt ner till mobilen eller läsplattan.

Innehållet på Livet i havet är framtaget i samarbete med marina forskare och experter från ett flertal lärosäten, aktörer och myndigheter. Sajten drivs av Sveriges lantbruksuniversitet, Stockholms, Göteborgs och Umeås universitet, inom samarbetet Havsmiljöinstitutet. En stor del av Havsmiljöinstitutets arbete består i att öka kunskapen och kommunikationen kring havet.
– Livet i havet är ett viktigt verktyg i vårt arbete med att öka havsmedvetenheten i samhället och möta allt det intresse och engagemang som finns där ute i landet, säger Kajsa Tönnesson, föreståndare för Havsmiljöinstitutet.

Slutligen; Är du redan en användare så behöver du avinstallera din gamla app, gå in på Livet i havets hemsida och spara ner den till din hemskärm på nytt.

En film om hur du enkelt laddar ner nya Livet i havet hittar du här:
>> Så laddar du ner nya Livet i havet-appen

Välkommen till nya sajten: >> Livet i havet: växter och djur i våra hav