Rapport: Effekter av utsläpp från kemikaliefartyg på marint liv | Havsmiljöinstitutet
Bild
Tankfartyg
Länkstig

Rapport: Effekter av utsläpp från kemikaliefartyg på marint liv

Publicerad

Utsläpp av vegetabiliska oljor och andra biobaserade oljor från kemikalietankfartyg ökar. Som en delåtgärd inom Åtgärdsprogrammet för havsmiljön och på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten har Havsmiljöinstitutet tagit fram en rapport som stöd för myndigheter och organisationer som arbetar med skydd av havsmiljön.

Till skillnad från utsläpp av mineraloljor, som är helt förbjudna, är utsläpp av kemikalier som inte är mineraloljor till viss del tillåtna enligt nuvarande regelverk – även i marina skyddade områden. Att utsläpp av råolja, oljeprodukter och petroleumbaserade fartygsbränslen på grund av olyckor eller medvetna utsläpp kan orsaka mycket omfattande skador på marina organismer är välkänt och väl beskrivet sedan länge. Däremot är effekterna av utsläpp av olika typer av kemikalier, inklusive vegetabiliska oljor och andra biobaserade oljor och bränslen, inte lika väl studerade.

Kustbevakningen och åklagare har idag svårigheter att utreda om de registrerade utsläppen av vegetabiliska oljor och andra biobaserade kemikalier vid fartygs tankrengöringar sker i enlighet med regelverk eller ej. Ett problem i detta sammanhang är att ackrediterade metoder inte finns framtagna för att utifrån utsläppens uppträdande beräkna utsläppt volym. Ändå är det uppenbart att många utsläpp överskrider gränsvärden och därmed är olagliga.

Havsmiljöinstitutets rapport är avsedd att utgöra ett stöd för myndigheter, organisationer och andra som arbetar med skyddet av havsmiljön och ger bakgrundsinformation om produktion, användning och transport av kemikalier, samt en översikt av gällande regelverk. Rapporten visar att även om vegetabiliska oljor är biologiskt nedbrytbara, kan deras utsläpp ha betydande och långvariga negativa effekter på marina ekosystem.

>> Läs rapporten


Område
Sjöfart