Webbinarier om aktuella havsmiljöfrågor | Havsmiljöinstitutet
Länkstig

Webbinarier om aktuella havsmiljöfrågor

Publicerad

Under våren sänder projektet Ekosystembaserad havsförvaltning en digital seminarieserie med föreläsningar om aktuella frågor kopplade till en hållbar utveckling av havsmiljön. Havsmiljöinstitutet medarbetare deltar med föreläsningar om havsplaneringens möjligheter, förekomsten av platsföroreningar från flytbryggor och en diskussion om EU:s fiskeriförvaltning.

Kan vi öka människans aktiviteter till havs utan att försämra havsmiljön? Vilka är havsplaneringens möjligheter och utmaningar, hur ser planeringen ut i Sverige och i våra grannländer? Lyssna i efterhand när Andrea Morf, vetenskaplig koordinator på Havsmiljöinstitutet, ger en introduktion till havsplanering i det digitala frukostseminariet, som är del av en serie som arrangeras av Havs- och vattenmyndighetens projekt Ekosystembaserad havsförvaltning. 

Embla Ekström, projektledare på Havsmiljöinstitutet, berättar i ett annat seminarium om ett projekt vars syfte är att kartlägga omfattningen av flytbryggor innehållande cellplast vid kommunala badanläggningar och kommunala samt privata småbåtshamnar. Detta för att ge en bättre uppfattning om dessa bryggors bidragande effekt på plastförorening i hav och sjö.

I ett annat seminarium delar Henrik Svedäng, vetenskaplig koordinator på Havsmiljöinstitutet och forskare vid Stockholms universitet och Charles Berkow, policyanalytiker vid Stockholms universitet, med sig av sina tankar och slutsatser kring EU:s fiskeriförvaltning. De diskuterar begränsningar i den vetenskapliga rådgivningen, hur den misstolkas eller missförstås av beslutsfattarna, och hur beslutsfattarna misstolkar eller missförstår förvaltningsplanen. 

Varje tisdag kl. 08.30-09.45 lyfts aktuella frågor kopplade till hållbar utveckling av vår havsmiljö och seminarierna går även att lyssna till i efterhand.

>> Lyssna på seminarierna här
 

Projekt Ekosystembaserad havsförvaltning

Målsättningen med projektet, som Havs- och Vattenmyndigheten startade 2021, är att tillämpa ekosystembaserad havsförvaltning i praktiken. De tre pilotområdena för projektet är 8+fjordar, Stockholms skärgård och Södra Bottenhavet. Tanken är ta fram en förvaltningsmodell som framöver ska kunna nyttjas i hela landet. 
Läs mer om projektet!