Göteborgs Jubileumsfestival | Havsmiljöinstitutet
Bild
Vy över Frihamnen
Foto: Göteborg&Co
Länkstig

Göteborgs Jubileumsfestival

Hållbarhet & miljö

Havsmiljöinstitutet, Göteborgs universitet och Chalmers är på plats under Göteborgs Jubileumsfestival i Frihamnen för att bland annat dela kunskap över hur vi kan säkerställa hållbara transporter till sjöss med minimerad påverkan på havsmiljön.

Öppet hus
Datum
2 jun 2023 - 5 jun 2023
Plats
Frihamnen, Göteborg

Medverkande
Kristina Sundell, Göteborgs universitet Kajsa Tönnesson, Havsmiljöinstitutet Ida-Maja Hassellöv, Chalmers Björn Källström, Göteborgs marinbiologiska laboratorium Kennet Lundin, Göteborgs naturhistoriska museum Maria Bodin, Göteborgs universitet Carl-Johan

Göteborg är Nordens största hamn och stadens historia är djupt präglad av sjöfart, inte minst ur ett akademiskt perspektiv där William Chalmers förmögenhet från Ostindiska kompaniet låg till grund för bildandet av Chalmerska slöjdskolan 1829. Idag är den sjöfartsrelaterade forskningen i Göteborg internationellt erkänd.  Chalmers är värd för det nationella kompetenscentrat Lighthouse - en samverkansplattform för sjöfartsforskning och innovation - och Havsmiljöinstitutet leder en sjöfartsgrupp med representation från Chalmers, Göteborgs universitet, Havs- och vattenmyndigheten och Sjöfartshögskolan Linnéuniversitet, med syfte att stärka och sprida kunskap om hur sjöfarten påverkar havsmiljön. I ett seminarium i Frihamnen den 5 juni berättar vi mer om vad som krävs för att säkerställa hållbara transporter till sjöss med minimerad påverkan på havsmiljön.

Havsmiljöinstitutet medverkar även i seminariet Havet, vetenskapen och samhället i en förändrad värld som diskuterar hur vi bäst kan samarbeta för att skapa en rättvis och hållbar omställning - samtidigt som vi skyddar våra hav. Panelsamtalet hålls mellan forskare från Göteborgs och Kiels Universitet samt representanter för Göteborgs Stad.

Under Jubileumsfestivalen i Frihamnen kan du även passa på att besöka framtidsprototypen Flytevi – Sveriges första stadsnära havsodling, smaka på framtidens mat från havet, göra ditt eget tångsalt och lära dig känna igen invasiva marina arter.

Om Jubileumsfestivalen

Jubileumsfestivalen är en del av Göteborgs Jubileumsfirande. Hela sommaren lång firas att staden fyllt 400 år genom massor av aktiviteter och upplevelser. Men inget jubileumsfirande utan ett riktigt stort kalas. Och det är det som Jubileumsfestivalen är! 2-5 juni fylls Frihamnen med musik, mat, aktiviteter och överraskningar. 

Hitta hit

Du kan med fördel gå, cykla eller åka kollektivt. Närmaste hållplatserna är Frihamnsporten och Frihamnen (observera att det endast finns trappor till och från spårvagnshållplatsen Frihamnen). Under festivaldagarna kommer det dessutom finnas en gratis elfrärja som avgår från Stenpiren och som tar dig till och från festivalområdet.

Bild
karta över Frihamnen
Foto: Göteborgs stad